Net als bij verlof voor een verhuizing weten veel mensen niet dat ze in sommige gevallen recht hebben op een verhuiskostenvergoeding. Bijvoorbeeld wanneer je gedwongen moet verhuizen voor een renovatie of door medische redenen. De verhuiskostenvergoedingen kunnen oplopen tot €7.156, dus lees vooral verder om te zien waar jij recht op hebt.
Verhuiskostenvergoeding sloop of renovatie
Wordt je woning gerenoveerd of gesloopt en moet je daardoor gedwongen verhuizen? Dan heb je recht op een verhuiskostenvergoeding van de verhuurder. Wanneer een verhuurder het geldende bestemmingsplan wilt uitvoeren en jouw huur daardoor stopt, geeft dit je ook recht op een vergoeding. In het zeldzame geval dat een verhuurder de huur opzegt voor dringend eigen gebruik, heb je ook recht op een verhuiskostenvergoeding. Wanneer je een zelfstandige woning hebt, geldt er een minimumbijdrage van de verhuurder. Als je enkel een kamer huurt is er geen sprake van een minimumbedrag aangezien de verhuis- en inrichtingskosten hiervoor lager zijn dan bij een zelfstandige woning. Als er schade ontstaat tijdens de renovatie en de verhuiskostenvergoeding niet voldoende is om de schade te dekken, dan kan je een schadevergoeding aanvragen. Deze vergoeding komt dan boven op de verhuiskostenvergoeding.
In sommige gevallen krijg je bij een renovatie ook een vergoeding vanuit de gemeente. Hiermee vervalt je recht op een verhuiskostenvergoeding van de verhuurder niet! De verhuurder staat hierin wel in zijn recht om het bedrag van de gemeente in mindering te brengen van de verhuiskostenvergoeding. Omdat verhuizen geen goedkope aangelegenheid is, kan het zeer verstandig zijn om na te gaan of je recht hebt op een verhuiskostenvergoeding van de verhuurder en/of de gemeente. Meer informatie, bijvoorbeeld over de hoogte van de vergoedingen, vind je op de website van de rijksoverheid.
Financiële tegemoetkoming verhuizen en inrichting WMO
Een andere situatie waarin je aanspraak zou kunnen maken op een verhuiskostenvergoeding is wanneer je moet verhuizen om medische redenen. Bijvoorbeeld wanneer je door een handicap niet meer in je huis kan blijven wonen. Er bestaat in Nederland een wet, namelijk de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), met als doel om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Per gemeente verschillen de regels betreffende de WMO, dus ga na bij je gemeente of je aanspraak kan maken op de financiële tegemoetkoming verhuizen en inrichting. Voor meer informatie kun je terecht op onze aparte blog over WMO-verhuiskostenvergoeding.
Verhuizen in bijstand
Wanneer je bijstand ontvangt en wilt verhuizen is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van jouw rechten en plichten. Als je bijvoorbeeld vrijwillig naar een andere gemeente gaat verhuizen, moet je opnieuw een bijstandsuitkering aanvragen in de gemeente waar je naartoe verhuist. Los van de vraag of dit überhaupt wordt toegewezen, kan het tot 8 weken duren voor de aanvraag wordt goedgekeurd. Anticipeer dus vooral op de financiële gevolgen van zo’n verhuizing.
Indien je gedwongen moet verhuizen vanwege speciale omstandigheden zoals een echtscheiding of een te hoge huur, kun je een aanvraag voor bijzondere bijstand verhuiskosten indienen. Als je geen goede reden hebt om te verhuizen is de kans groot dat het verzoek wordt afgewezen. Wanneer je wel met een gegronde reden moet verhuizen is het nog niet zeker dat de bijzondere bijstand verhuiskosten wordt toegewezen. Het is dus raadzaam om je ver voor de verhuizing te verdiepen in de voorwaarden. Meer informatie over verhuizen en bijstand vind je hier.