Er zijn twee verschillende soorten ontheffingen die van toepassing kunnen zijn als u in Amsterdam verhuist en daarvoor plek nodig hebt voor uw verhuiswagen of ergens wilt komen met de verhuiswagen waar dat normaal gesproken niet toegestaan is:
- RVV Verkeersontheffing
- TVM
RVV Verkeersontheffing aanvragen
Bij de Gemeente Amsterdam dient u een RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) Verkeersontheffing in als u ergens wilt rijden waar dat normaal niet mag (op de stoep of een weg die afgesloten is door middel van paaltjes bijvoorbeeld) of als u een ontheffing voor parkeren op het trottoir nodig hebt.
Een RVV Verkeersontheffing aanvragen kunt u online doen via de website van de gemeente Amsterdam.
Een RVV Verkeersontheffing vraagt u aan voor één bepaald stadsdeel. U kunt dus met de ontheffing parkeren of rijden in één bepaald stadsdeel op de door u aangevraagde manier. Wilt u met de verhuiswagen in meerdere stadsdelen rijden, laden of lossen op plekken waar dat normaal gesproken niet mag, dan hebt u hiervoor een RVV Verkeersontheffing nodig die geldig is in heel Amsterdam.
TVM aanvragen Amsterdam
Moet er een (gedeelte van de) weg worden afgezet omdat er anders geen ruimte is om de verhuiswagen te parkeren tijdens het laden of lossen? Dan dient u hiervoor een TVM (Tijdelijke Verkeersmaatregel) aan te vragen. Een TVM is ook wat u nodig hebt als u parkeervakken wilt reserveren om de verhuiswagen in of uit te laden.
Ook een TVM kunt u via de website van de gemeente Amsterdam aanvragen.
Let op! Er zijn strikte regels waaraan u moet voldoen als u parkeervakken hebt gereserveerd met een TVM:
- U mag de gereserveerde parkeerplaatsen alleen gebruiken om te laden of te lossen;
- Als u voor of na het laden of lossen wilt parkeren in de vakken, dient u hiervoor normaal parkeergeld te betalen. Doet u dit niet, dan kunt u hiervoor een boete krijgen.
Altijd een situatietekening bijvoegen
Dient u een aanvraag in voor een RVV Verkeersontheffing of een TVM, dan moet u deze aanvraag altijd voorzien van een duidelijke schets van de verkeerssituatie. Op de situatieschets moet onder andere zichtbaar zijn:
- Op welke plek u uw verhuiswagen(s) zou neerzetten, dus waar precies uw verhuiswagen op de stoep of op gereserveerde parkeerplaatsen zou komen te staan (vermeld duidelijk de huisnummers van de panden in de straat);
- Hoeveel ruimte er met de verhuiswagen(s) nog over zou zijn als deze op de stoep zou(den) staan;
- De toegangsdeuren van omliggende huizen en winkels;
- Waar een eventuele afzetting van de weg zou moeten komen en waar omleidingsborden geplaatst zouden moeten worden (laat hierbij ook duidelijk de huisnummers van de panden in de straat zien);
- De afmetingen van de verhuiswagen(s).
Wilt u tijdens het verhuizen laden en lossen op de stoep, houd er dan rekening mee dat er minimaal nog 2 meter (in winkelstraten) of 1,5 meter (andere straten) in de breedte aan stoep overblijft voor voetgangers.